DNV GL w Polsce

Global Standard for Packagining i GMP FEFCO

​Standard BRC Global Standard for Packaging and Packaging Materials (BRC IoP) formułuje wymagania w zakresie najlepszych praktyk w produkcji opakowań do żywności mających zapewnić bezpieczeństwo i jakość opakowań, w sposób pozwlający ograniczyć ryzyko dla bezpieczeństwa i jakości żywności. Natomiast standard GMP FEFCO ma zastosowanie dla firm produkujących opakowania tekturowe.

Kontakt:

UDOSTĘPNIJ:
DRUKUJ:
Food Safety

​Są to wszechstronne normy obejmujące kwestie higieny i bezpieczeństwa produktów wytwarzanych przez całą branżę opakowaniową.  Producenci opakowań będący elementem łańcucha powstawania żywności mają istotny wpływ na bezpieczeństwo żywności. W związku z tym standardy BRC i GMP Fefco zapewniają najlepsze podejście do systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wynikające ze specyfiki branży opakowaniowej. Standardy te definiują wymagania odnoszące się do regulacji prawnych, dotyczące jakości i bezpieczeństwa opakowań określane, jako niezbędne z punktu widzenia zasad due diligence dla firm wytwarzających opakowania, pakujących produkty spożywcze oraz dla sieci handlowych, które zajmują się dystrybucją żywności.   

Czym zajmują się te standardy?  

Opakowania do żywności mogą poważnie wpływać na bezpieczeństwo produktu spożywczego poprzez wadliwą ochronę żywności lub jako źródło skażenia. BRC Global Standard for Packaging and Packaging Materials oraz standard GMP FEFCO określają wymagania gwarantujące wdrożenie zasad HACCP (Hazard Analysis & Critical Control Points) oraz niezbędnego zestawu Dobrych Praktyk Produkcyjnych GMP (Good Manufacturing Practice) specyficznych dla części sektora spożywczego jaka jest branża opakowaniowa.     BRC Global Standard for Packaging and Packaging Materials został stworzony przez organizację brytyjskich sieci handlowych (British Retailers) we współpracy z Institute of Packaging, podczas gdy GMP FEFCO został opracowany przez europejskie firmy zajmujące się produkcją opakowań tekturowych.  

Norma BRC Global Standard for Packaging and Packaging Materials wymaga aby:

  • Wdrożyć sformalizowany system zarządzania zagrożeniami i ryzykiem
  • Udokumentować system zarządzania
  • Nadzorować standard zakładu, jakość produktów, przebieg procesów oraz zaangażowanie personelu.  

GMP FEFCO opiera się na założeniu, że w procesie wytwarzania opakowań tekturowych nie ma Krytycznych Punktów Kontroli (Critical Control Point), ponieważ wszystkie zagrożenia są nadzorowane przez specyficzne dla branży Dobre Praktyki Produkcyjne (GMP). Norma opiera się na ogólnej analizie zagrożeń i wskazuje niezbędne Dobre Praktyki Produkcyjne. 

Dlaczego certyfikacja w oparciu o BRC IoP jest korzystna dla mojego biznesu? 

Bezpieczeństwo w łańcuchu powstawania żywności oraz związanych z nim innych łańcuchach dostaw opierają się na współpracy wszystkich graczy rynkowych. Sukces wiarygodnego dostawcy jest nierozerwalnie powiązany z gwarancją dostarczania przez niego bezpiecznych wyrobów. Wdrożenie tych standardów zapewnia następujące korzyści:
  • Niezależna weryfikacja umożliwia producentom opakowań regularnie informować swoich odbiorców o swoim statusie jako dostawcy.
  • Wszechstronne standardy definiują wymagania dla higieny i bezpieczeństwa opakowań z uwzględnieniem ich różnorodności
  • Firmy wytwarzające opakowania mogą wykorzystać te normy do oceny czy ich dostawcy stosują się do wymagań w zakresie Dobrych Praktyk i wspierają zasady due diligence w łańcuchu dostaw.
  • Ciągły niezależny nadzór i potwierdzenie, że są wdrażane niezbędne działania korygujące i funkcjonują zasady doskonalenia jakości, higieny i bezpieczeństwa produktu

Jak mogę przygotować się do certyfikacji? 

Firmy mające zdolność dobrego planowania sprawniej osiągają cel jakim jest certyfikacja. Jest niezwykle ważne aby zaangażować całą organizację w ten proces, jasno określić harmonogram procesu wdrażania i końcowej oceny.  

Proces ten obejmuje:

  • Ustanowienie systemu zarządzania
  • Zidentyfikowanie obowiązujących firmę wymagań prawa
  • Zidentyfikowanie i udokumentowanie specyficznych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i stosownych działań zapobiegawczych (system HACCP)
  • Zidentyfikowanie mających zastosowanie Dobrych Praktyk: Good Manufacturing Practice/Good Hygiene Practice, włączając program ochrony przed szkodnikami, wymagania dotyczące utrzymania wyposażenia i urządzeń, program utrzymania czystości i sprzątania oraz wszystkie inne wymagania specyficzne dla danego zakładu produkcyjnego.
  • Przeprowadzenie niezbędnych udoskonaleń infrastruktury zakładu