DNV GL w Polsce

Kultura bezpieczeństwa żywności

Kultura bezpieczeństwa żywności

Istota i rola kultury bezpieczeństwa żywności (KBŻ) jest tematem stosunkowo nowym, nie tylko w naszym kraju. Jest to jednak temat bardzo istotny, gdyż przyjmuje się, iż brak tej kultury, brak troski o jej zapewnienie, należy do kategorii tzw. nowych zagrożeń dla bezpieczeństwa produktu żywnościowego. Kultura bezpieczeństwa żywności to podzielane postawy, wartości oraz przekonania wobec zapewnienia bezpieczeństwa produktu żywnościowego.

Co zyskujesz

Podczas szkolenia uzyskasz:

  • Znajomość zagadnień, istoty tematu, oraz otoczenia kultury bezpieczeństwa żywności,
  • Umiejętność budowania kultury bezpieczeństwa żywności,
  • Umiejętność pomiaru poziomu kultury bezpieczeństwa żywności,
  • Umiejętność doskonalenia, wdrażania na kolejne poziomy kultury bezpieczeństwa żywności.

Odbiorcy szkolenia

Odbiorcami szkolenia są pracownicy przemysłu spożywczego, kierownicy wszystkich działów firm tego sektora oraz kadra zarządzająca.

Zawartość szkolenia

  • Kultura i klimat bezpieczeństwa żywności – podstawy, definicje i zależności,
  • Czynniki decydujące o kulturze bezpieczeństwa żywności, takie jak uczciwość, przywództwo na różnych szczeblach organizacji, system bezpieczeństwa żywności oparty na zachowaniach pracowników, wdrożenie, działanie proaktywne i zaangażowanie,porozumiewanie się, praktyka i wiedza oraz działanie długoterminowe,
  • Szkolenie i wiedza nie oznaczają zmiany zachowań, czyli bodźce do zmiany zachowań oraz metody zaangażowania pracowników,
  • Zjawisko i potrzeba „just culture” w kształtowaniu bezpieczeństwa żywności,
  • Etapy kształtowania i wdrażania KBŻ,
  • Jak zintegrować KBŻ z funkcjonującym systemem zarządzania w organizacji?
  • Narzędzia pomiaru kultury bezpieczeństwa żywności i „just culture”,
  • Dojrzałość i kolejne poziomy kultury bezpieczeństwa żywności.

Szkolenia realizowane są w formie online (zdalnie) za pomocą platformy ClickMeeting 

Informacje organizacyjne 

  • Najpoźniej 3 dni przed terminem szkolenia online zostanie wysłana informacja potwierdzająca przeprowadzenie bądź anulowanie szkolenia. 
  • Wraz z informacją potwierdzającą przeprowadzenie szkolenia online zostanie przesłany link z możliwością sprawdzenia połączenia z platformą. W przypadku jakichkolwiek problemów prosimy o kontakt: Szkolenia@dnvgl.com 
  • Na 30 min przed rozpoczęciem szkolenia zostanie wysłany link z dostępem do platformy na e-maile podane przez uczestników
UWAGA! Warunkiem koniecznym do wzięcia udziału jest zakup szkolenia poprzez wybranie opcji „Dodaj do koszyka” i sfinalizowanie całego procesu zakupu. Informacje na temat wymagań sprzętowych 
  • Wymagane jest stabilne łącze internetowe oraz sprawdzenie swoich systemów audio
  • 1.4GHz Intel® Pentium® 4 lub szybszy (bądź równoważny) dla Microsoft® Windows® XP lub Windows 7
  • 2GHz Pentium 4 lub szybszy (bądź równoważny) dla Windows Vista® Windows XP, Windows Vista, Windows 7 lub Windows 8 (32-bitowy/64-bitowy z 32-bitową przeglądarką)
  • 512MB pamięci RAM (rekomendowane 1GB) dla Windows XP lub Windows 7; 1GB pamięci RAM (rekomendowane 2GB) dla Windows Vista lub Windows 8
  • Wymagana przeglądarka Google Chrome
  • Adobe® Flash® Player 11.3 dla wszystkich użytkowników (organizatorów, prezenterów, uczestników i administratorów). Dostępne porty 1935, 443 i 80

Co zyskujesz

Podczas szkolenia uzyskasz:

  • Znajomość zagadnień, istoty tematu, oraz otoczenia kultury bezpieczeństwa żywności,
  • Umiejętność budowania kultury bezpieczeństwa żywności,
  • Umiejętność pomiaru poziomu kultury bezpieczeństwa żywności,
  • Umiejętność doskonalenia, wdrażania na kolejne poziomy kultury bezpieczeństwa żywności.

Odbiorcy szkolenia

Odbiorcami szkolenia są pracownicy przemysłu spożywczego, kierownicy wszystkich działów firm tego sektora oraz kadra zarządzająca.

Zawartość szkolenia

  • Kultura i klimat bezpieczeństwa żywności – podstawy, definicje i zależności,
  • Czynniki decydujące o kulturze bezpieczeństwa żywności, takie jak uczciwość, przywództwo na różnych szczeblach organizacji, system bezpieczeństwa żywności oparty na zachowaniach pracowników, wdrożenie, działanie proaktywne i zaangażowanie,porozumiewanie się, praktyka i wiedza oraz działanie długoterminowe,
  • Szkolenie i wiedza nie oznaczają zmiany zachowań, czyli bodźce do zmiany zachowań oraz metody zaangażowania pracowników,
  • Zjawisko i potrzeba „just culture” w kształtowaniu bezpieczeństwa żywności,
  • Etapy kształtowania i wdrażania KBŻ,
  • Jak zintegrować KBŻ z funkcjonującym systemem zarządzania w organizacji?
  • Narzędzia pomiaru kultury bezpieczeństwa żywności i „just culture”,
  • Dojrzałość i kolejne poziomy kultury bezpieczeństwa żywności.

Szkolenia realizowane są w formie online (zdalnie) za pomocą platformy ClickMeeting 

Informacje organizacyjne 

  • Najpoźniej 3 dni przed terminem szkolenia online zostanie wysłana informacja potwierdzająca przeprowadzenie bądź anulowanie szkolenia. 
  • Wraz z informacją potwierdzającą przeprowadzenie szkolenia online zostanie przesłany link z możliwością sprawdzenia połączenia z platformą. W przypadku jakichkolwiek problemów prosimy o kontakt: Szkolenia@dnvgl.com 
  • Na 30 min przed rozpoczęciem szkolenia zostanie wysłany link z dostępem do platformy na e-maile podane przez uczestników
UWAGA! Warunkiem koniecznym do wzięcia udziału jest zakup szkolenia poprzez wybranie opcji „Dodaj do koszyka” i sfinalizowanie całego procesu zakupu. Informacje na temat wymagań sprzętowych 
  • Wymagane jest stabilne łącze internetowe oraz sprawdzenie swoich systemów audio
  • 1.4GHz Intel® Pentium® 4 lub szybszy (bądź równoważny) dla Microsoft® Windows® XP lub Windows 7
  • 2GHz Pentium 4 lub szybszy (bądź równoważny) dla Windows Vista® Windows XP, Windows Vista, Windows 7 lub Windows 8 (32-bitowy/64-bitowy z 32-bitową przeglądarką)
  • 512MB pamięci RAM (rekomendowane 1GB) dla Windows XP lub Windows 7; 1GB pamięci RAM (rekomendowane 2GB) dla Windows Vista lub Windows 8
  • Wymagana przeglądarka Google Chrome
  • Adobe® Flash® Player 11.3 dla wszystkich użytkowników (organizatorów, prezenterów, uczestników i administratorów). Dostępne porty 1935, 443 i 80

Zobacz także

Aktualności

Najnowsze wiadomości Business Assurance

Wyszukiwarka szkoleń

Znajdź interesujące Cię szkolenie

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze informacje z branży certyfikacji

O DNV GL - Business Assurance

Akredytowana jednostka certyfikująca